Hvordan bør en arbeidskontrakt se ut?
I en standard arbeidskontrakt er det noen punkter man bør sjekke ekstra nøye før du signerer. Her gjennomgås punktene som bør være med i enhver arbeidskontrakt, samt forklare litt om hvert punkt, og nevne noen klassiske fallgruver. Det er ikke nødvendigvis at alt er påkrevd å ha i kontrakten, men det er påkrevd å ha en skriftlig avtale. Og det er viktig at disse punktene er noe du som arbeidstaker er klar over før du skriver under med ditt navn.
For å se Arbeidstilsynets mal på en arbeidskontrakt, se her.
Informasjon om bedriften/arbeidsgiver
Bedriftens navn
Bedriftens adresse
Bedriftens organisasjonsnummer
Informasjon om arbeidstaker
Arbeidstakers navn
Arbeidstakers adresse
Arbeidstakers fødselsdato
Stillingstittel
Hva stillingstittelen er og hva arbeidet går ut på. Husk at det er forskjell på å være konsulent og fast ansatt, samt praktikant og inneha en særlig uavhengig stilling.
Stillingsbrøk
Oppgi hvilken stillingsbrøk man har.
Stillingsform
Her skal det stå om stillingen er fast, konsulent eller midlertidig. Husk at som hovedregel skal alle stillinger være faste, men at det finnes noen unntak rundt dette.
Arbeidssted
Hvor arbeidstakeren skal jobbe. By/adresse. Dersom det ikke er en fast arbeidssted skal dette nevnes, og man oppgir da forretningsadressen/adressen til arbeidsgiver.
Arbeidstid
Når arbeidstiden til arbeidstaker er. Er det ulike tider/søndager som skal jobbes, samt om det er fleksibel arbeidstid på arbeidsplassen, skal dette nevnes i kontrakten.
Prøvetid
Her skal det stå prøvetiden til arbeidstakeren. Maks prøvetid som er lov er 6 måneder. Oppsigelsesfristen i en eventuell prøveperiode skal også nevnes her. Hvis arbeidstaker er syk/fraværende under prøvetiden kan arbeidstaker kreve at prøvetiden blir forlenget med tilsvarende tid arbeidstaker har vært borte.
Oppsigelse
Oppsigelsesfrist for arbeidstaker og arbeidsgiver. Husk at arbeidsgiver ikke kan si opp en ansatt uten gyldig grunn. Les mer om dette i avsnittet om oppsigelse.
Lønn / tariffavtale
Her skal lønnen stå, med full sum, månedlig utbetaling eller timelønnen.
Husk at det ikke er lov å bake inn feriepenger i lønnen, les mer om det her. For å få en pekepinn på hva du kan forvente i lønn, sjekk oversikten over gjennomsnittslønnen i over 300 yrker.
Lønnsutbetaling
Når lønnen blir utbetalt. For eksempel er lønnen forskuddsbetalt eller etterbetalt. Hvilken dag i måneden blir lønnen utbetalt.
Overtid
Her skal overtidstillegget nevnes. Tillegget skal være minst 40%, det finnes dog noen unntak. Les mer om overtid her.
Pensjon
Oppgis hvilken pensjonsordning bedriften har. Alle bedrifter må spare den samme pensjonen til alle sine ansatte så lenge den ansatte er over 20 år og er ansatt mer enn 20% stillingsbrøk. Les mer om pensjon her.
Godtgjørelse
Ferie
Oppgi ferie. Les mer om dette her.
Feriepenger
Ferieloven regulerer rettigheter til feriepenger, og det skal stå i kontrakten hvor mye bedriften sparer i feriepenger. Les mer om feriepenger her.
Sykefravær
Andre opplysninger
Eventuelle andre opplysninger med betydning for arbeidsforholdet
Dato/sted
Når og hvor kontrakten ble underskrevet.
Underskrift arbeidsgiver
Underskriften til arbeidsgiver.
Underskrift arbeidstaker
Underskriften til arbeidstaker.
Det er lurt å gjennomgå arbeidskontrakten man blir tilbudt før man skriver under. Bruk gjerne litt ekstra tid, og still gjerne oppfølgingsspørsmål hvis noe er uklart.