Lønnsforhandling - noen tips før du møter sjefen til forhandlinger

Lønnsforhandlinger kan oppleves som ubehagelig for noen, og man er kanskje litt usikker på hvordan man skal gå frem for å spørre om høyere lønn, og hva som skal til for å nettopp få innvilget høyere lønn. Her kommer noen tips til hva du bør tenke på før, under og etter en eventuell lønnsforhandling.

 

Før lønnsforhandlingene bør du gjøre litt research og forberede deg. Det er viktig at du tenker igjennom hvorfor du fortjener høyere lønn.

 

Hvilke argumenter vil du bruke for nettopp det at du fortjener høyere lønn?

  • Er du underbetalt i forhold til stillingen og oppgavene dine? Sjekk lønnsstatistikken, eller forhør deg med noen kolleger/bekjente som innehar en tilsvarende stilling som deg.

  • Hvis stillingen din endrer seg, eller oppgavene dine endrer seg/blir mer utfordrende, er dette et godt argument for å kreve høyere lønn.

  • Har du fått høyere kompetanse ved å ta kurs, etc siden forrige lønnsforhandling, er dette et godt argument du kan bruke under forhandlingene.

 

Det er også viktig at du tenker på når du spør om lønnsforhandling. Har bedriften hatt dårlig resultat over en lengre periode, kan det være lurt å avvente litt med å forhandle lønn. Det er større sannsynlighet at du får et positivt utfall av møtet når det går bra for bedriften enn dårlig.

 

Det er viktig at du overhode ikke bruker personlige argumenter for at du trenger høyere lønn. Selv om du har høyt boliglån, går igjennom et samlivsbrudd eller at du har mange mager å mette, er noe som ikke skal tas opp i lønnsforhandlinger med sjefen din. Hold deg profesjonell, og bruk gode argumenter.

 

Lykke til! Og husk at det verste som kan skje er at du får et nei!

 

PS: Vit at det finnes flere ting å forhandle om enn kun lønn. Gode ordninger som betalt reisekort, mobil, avis, trening, forsikringer, etc er også noe som kan forhandles frem i tilfelle du skulle få et nei på høyere lønn. Husk å sjekk kontrakten din først og eventuelt hvilke goder du har fra før av, så du ikke blir tilbudt noe du allerede har krav på.

 

Stikkord

  • Forbered deg godt

  • Ha gode argumenter klare

  • Ikke vær personlig, vær profesjonell

  • Frynsegoder kan være like lukrativt som høyere lønn